Om skor

Skor för fotproblem – så ska du tänka

Det finns flera orsaker till varför du kan drabbas av fotproblem, t.ex. hammartå eller hallux valgus. Det kan t.ex. bero på att du har burit felaktiga skor under en längre tid, men det kan också handla om att du har felbelastat dina fötter.

Om du har drabbats av fotproblem är det naturligtvis viktigt att du får hjälp. Det kan t.ex. handla om att du investerar i ett par bra hallux valgus skydd för dina skor, men det kan också handla om att välja andra skor än de du vanligtvis brukar bära. Idag finns det hallux valgus skydd som ser ut på många olika sätt, men som alla har samma syfte – att avlasta foten och minska risken för smärta och obehag. I den här texten kommer vi dock fokusera på vilka typer av skor du bör satsa på om du är drabbad av hallux valgus.

Vad är hallux valgus?

Innan vi går djupare in på vilka skor du bör välja ska vi först ta reda på vad hallux valgus faktiskt är. Enkelt förklarat kan man säga att hallux valgus innebär att stortåleden i din fot har förändrats och fått en annan vinkel. Det vanligaste är att tån är vinklad inåt och att en knöl har bildats vid stortåleden.

Bästa skorna för hallux valgus

Har du drabbats av hallux valgus är det viktigt att du väljer rätt typ av skor, men det är inte alltid lätt att veta vilka som är bäst och som kommer ge dig bäst support och stabilitet. Här nedan tipsar vi därför om två faktorer du med fördel kan ha i åtanke när du ska köpa nya skor, sandaler, kängor eller stövlar.

Komfort – När det kommer till hallux valgus är det viktigt att du väljer skor som är så sköna och bekväma som möjligt. Den här typen av skor bör med fördel ha en bredare läst och en bredare tå, så att du får tillräckligt med utrymme. En stor fördel är att välja skor som är tillverkade i ett töjbart material som är mjukt och skönt.

Håll dig på marken – Att ha högklackat när du har hallux valgus är ingen bra idé, därför bör du se till att hålla dig på marken. Du bör inte ha helt platta skor utan sula, men inte heller klackar som vrider foten i en felaktig vinkel. Ett par skor med en bra stötdämpning är det bästa alternativet.

Du kanske också gillar...