Olika sorters skorOlika sorters skor

Kända skorKända skor

En introduktion om skor

Skor är ett sorts plagg vi bär på våra fötter. Skor kan vara gjorda av olika material, ha olika färger och kan fylla olika funktioner. Ett par skor kan också vara det som lyfter din utstyrsel och är moderiktigt. På marknaden finns det många olika sorters skor att välja bland, till olika priser och från olika tillverkare och varumärken.

Vad är en sko?

Ett annat ord för skor är fotbeklädnad vilket beskriver ganska bra vad är en sko är för något. Skor tillverkas i tjockare material och sitter på dina fötter. Till skillnad från andra plagg så är skor oftast tillverkade i tjockare material eftersom de ska skydda fötterna från slitage och ska vara sköna att gå i oavsett vilken terräng vi går i.

En typisk modern sko är oftast tillverkad av textil och skons sula är tillverkad av ett sorts gummi. För att skon ska stängas behöver man stänga den med hjälp av en snörning eller kardborre. Förutom att skor kan vara tillverkade i olika textilier och ha en sula av gummi och ibland helt av gummi kan de även vara tillverkade av trä.

Den äldsta modellen av skor täcker hela foten. Men idag finns det skor som bara täcker delar av foten och dess sula kan vara helt platt eller ha en klack. Klacken på skor kan också variera både i bredd och i längd. En del klackar kan vara långa och smala medan andra klackar kan vara korta och breda.

Skor kommer i par och är anpassade efter högerfoten och vänsterfoten. Förr i världen innan industrialiseringen så var skorna handgjorda. Då var skorna ännu mer anpassade efter olika sorters fötter. Men idag tillverkas skor i en massproduktion och om du behöver hjälp med att anpassa din sko eller laga den kan du gå till en skomakare eller en fotspecialist som kan hjälpa dig att ta fram särskilda inlägg till dina skor om du behöver det.

Attt skorna ska vara olika beroende på vilken fot den ska sitta på är en relativt ny företeelse. Det dröjde faktiskt fram till i början på 1800-talet som de första höger och vänsterskorna började tillverkas.

Skons beståndsdelar

En sko har flera olika beståndsdelar. Först har den en sula som oftast består av gummi och ska hjälpa till att stödja foten och dämpa hårt underlag. Sedan finns en innersula, skons ovandel som oftast består av tyg. I hälen finns bakkappan och på skons ovandel finns det en plös. Plösen är den du drar i när du ska göra plats åt din fot när du ska sätta ner den i skon. Plösen är den delen av skon som separerar skosnörena från foten. Skosnören brukar vara tillverkade av textil eller läder.

Skons historia

För att ta reda på hur skon blev till en viktig beståndsdel för modet och för människan så behöver vi dyka in i dess historia. Fortsätt gärna läsa för att veta mer om skons historia.

Skons tidiga historia

Den äldsta skon man hittills har hittat beräknas vara från omkring 8000 år före kristus. Man är tämligen övertygad om att människor har burit skor längre än så eftersom man hittat grottmålningar som visar människor som bär päls både på kroppen men också runt fötterna. Världens äldsta sko hittades år 2010 i en grotta i Armenien. Den är gjord av läder och är ungefär 5500 år gammal.

De första skorna som man använde var det vi idag kallar för sandaler. Dessa skor var oftast gjorda i läder eller av växter. I det forntida Egypten var skon en statusmarkör och visade vilken klass man tillhörde i samhället. Den vanligaste typen av sko i forntida Egypten liknar det vi idag skulle kalla för flip-flops.

Idag är det många som tänker att klackskon enbart är till för kvinnor. Faktum är att när de första klackskorna kom några hundra år före Kristus så användes de främst av män och bars av skådespelare som framförde grekiska och romerska pjäser. Det var först på 1500-talet som klackskon blev synonymt med kvinnomode.

Här i Norden vet man att germanerna bar skor av läder eller av djurhudar och hade snörningar och remmar. På 800-talet började man bära sockor gjorda av filt vilket liknar den typ av inomhusskor vi använder än idag när det börjar att bli kallt utomhus och våra golv inte är uppvärmda.

I början av medeltiden kom snabelskon som är en sorts sko som är gjord av tyg och framtill har den en lång spets som liknar en snabel. Denna spets var oftast fylld av hö. Längst ut på snabeln kunde man pynta skon med en bjällra. I slutet på 1500-talet fick skorna något kortare spetsar.

Ta av dig skorna!

I många kulturer är det vanligt att man tar av sig skorna innan man ska besöka ett tempel eller liknande. Både inom islam och i Indien tar man av sig skorna innan man tillber sin gud eller sina gudar för att visa respekt och ödmjukhet. Många tror att det är typiskt svenskt att ta av sig skorna när man är inomhus men det var i början på 1930-talet som det blev vår vana.

Skons senare historia

Skorna har utvecklats allt eftersom mänskligheten har gjort det. I takt med olika civilisationer och utvecklingen av maskiner och nya tekniker för att skapa skor har skorna utvecklats därefter. I den här delen får du veta mer om skornas senare historia.

Skons utveckling

Under 1600-talet blev klackar med skor det mest moderiktiga du kunde bära på dina fötter. Det gällde både män och kvinnor. Mellan könen var det som skiljde åt i skoväg att de klackskor som bars av män kunde ha en rosett som kunde sitta över vristen. Ungefär 100 år senare, alltså på 1700-talet så byttes rosetten ut mot ett spänne.

Det var också på 1700-talet som skor började industritillverkas. Då gjordes skorna fortfarande för hand. På 1600-talet kunde det ta upp till 30 timmar för en skomakare att tillverka ett par skor. När maskinerna började utvecklas på 1800-talet och symaskinen kom så blev det betydligt mer tidseffektivt att göra skor. Från att det tog flera arbetsdagar att tillverka ett par skor tog det nu mindre än två timmar att göra ett par skor.

En annan sak som tog skorna till en helt ny nivå var när man började skapa skor i svabelbehandlat gummi på 1800-talet. Det var nu som skosulan blev mer formbar och flexibel än tidigare. Det var också på 1800-talet som man började tillverka höger- och vänsterskor.

Nästa steg för skornas utveckling kom år 1948 då kardborrebandet uppfanns vilket gjorde det lättare att stänga igen skorna.

De flesta skor som tillverkas idag tillverkas utanför Sverige, vilket betyder att de flesta skor vi köper idag är importerade från ett annat land och säljs vidare i våra svenska skobutiker.

Skor för olika tillfällen

Idag finns det flera olika sorters skor som är skapade för livets olika tillfällen. De kan också fylla olika funktioner och i den här delen går vi igenom några skor för olika tillfällen.

Festskor

Det finns flera olika sorters skor som är till för de finare tillfällena. Dessa skor brukar många gånger vara tillverkade av dyrare material som har en hög kvalitet. Några exempel på festskor är pumps, sandaletter, platåskor, snörskor och slip-ins.

Inomhusskor

Att bära skor inomhus kan ha sina fördelar. Särskilt om du är frusen om fötterna så kan ett par tofflor som värmer vara det mest ultimata för dig. Det finns även olika sandaler och crocs som är bekväma att ha inomhus. Om du har ett arbete som kräver att du står mycket ska du satsa på ett par skor som är ergonomiska och bekväma.

Utomhusskor

De skor vi använder utomhus finns det ett flertal variationer på. Till exempel kängor, stövlar, boots, eller olika sportskor.

Sportskor

Sist men inte minst har vi sportskor. Sportskor kan variera men det alla sorters sportskor har gemensamt är att de är framtagna för att du enkelt ska kunna röra på dig i olika terränger.

Herr, dam eller barnskor?

Skor kan variera beroende på vem det är som bär dem. I den här delen går vi igenom några exempel på typiska skor både för herr, barn och dam.

Herrskor

Herrskorna är mer klassiska och har sett mer eller mindre likadana ut i minst 100 år. Några av de vanligaste stilarna på skor som bärs av herrar är loafers, kängor, snörskor, slip-ins och chelseaboots. Inom de olika stilarna finns det flera olika variationer.

Damskor

Precis som med kläder så är utbudet större bland damskor i jämförelse med herrskor. Några exempel på typiska damskor är klackskor, pumps, stilettklackar, ballerinaskor, stövletter, stövlar, kängor och boots.

Den sorts sko som både används av damer och herrar är sneakers. Sneakers är ett annat ord för sportskor och är den sortens skor vilket både kan användas i sportsliga aktiviteter men är också moderiktigt att bära till en vanlig utstyrsel.

Barnskor

Det som kännetecknar barnskor till skillnad från vuxenskor är, förutom storleken, att de främst är framtagna för att de ska vara funktionella och lätta för barn att ta av och på. Många barnskor har därför kardborreband eftersom det är lättare för barnet än att snöra på sig skorna.

Kända utländska skotillverkare

Det finns ett flertal olika kända skotillverkare. I den här delen sätter vi ljuset på några av de mest kända internationella skotillverkarna.

Adidas

Adidas är ett tyskt varumärke som grundades år 1949 av bröderna Adolf och Rudolf Dassler. Företagets namn är en sammansättning av deras för- och efternamn. De började tillverka skor redan på 20-talet men det dröjde fram till slutet på 40-talet då de startade det stora klädmärke som finns än idag. Deras karriär började med att de tillverkade skor till Tysklands olympiska lag. Förutom att företaget tillverkar skor så tillverkar de kläder och accessoarer.

Converse

Converse är namnet på ett amerikansk skoföretag som grundades år 1908 av Marquis Mills Converse, och därifrån har företaget fått sitt namn. Företaget fick ett uppsving när basketspelaren Chuck Taylor började bära skorna eftersom deras gummisulor är smidiga och bekväma att använda på basketplanen. På 1970-talet blev märket ännu mer populärt då flera olika rockband började använda skorna. Sedan år 2003 ägs Converse av ett annat känt varumärke som bland annat tillverkar skor och det är Nike.

Nike

Nike är ett amerikanskt företag som grundades av Phil Knight år 1964. Från början importerade företaget sportskor från Asien och sålde skorna vidare till amerikanska idrottare. Namnet Nike är taget från den Grekiska segergudinnan. Någon som bidrog till att Nike fick ett uppsving var basketspelaren Michael Jordan som marknadsförde Nikes skor air Jordan. Nike är än idag en av världens största skotillverkare och är ett populärt varumärke. Förutom att de säljer skor så säljer de även kläder och accessoarer.

Kända skodesigners

Det finns många stora, kända skodesigners som säljer skor för flera månadslöner. I den här delen får du veta mer om några av världens mest kända skodesigners.

Manolo Blahnik

Manolo Blahnik är namnet på den sortens sko som huvudkaraktären i tv-serien Sex and the city älskar. Manolo Blahnik föddes år 1942 på Kanarieöarna och är en känd spansk designer som både gör kläder och skor.

Christian Louboutin

Ett annat exempel på en självbetitlad skodesigner är Christian Louboutin. Han föddes år 1964 och är en fransk skodesigner som redan under tonåren började göra skisser på skor. Hans skor bärs av kändisar över hela världen och är mest känd för de svarta pumpsen som har namnet Pigalle.

Chanel

Det går inte att nämna kända designers utan att nämna Chanel. Chanel är namnet på det modehus som grundades i början på 1900-talet av Gabrielle Bonheur ”Coco” Chanel. Förutom att märket tillverkar kläder och parfymer så tillverkar de även skor.

Jimmy Choo

Ett exempel på en känd asiatisk skotillverkare är Jimmy Choo. Han föddes år 1948 och är en malaysisk-kinesisk designer som drivit sitt märke sedan år 1996. Märkets mest kända sko är Abel pumpsen som bland annat har burits av Madonna och Victoria Beckham

Om du har frågor om skor går det bra att kontakta oss via formuläret

Allt du vill veta om skorAllt du vill veta om skor

Du kanske också gillar...