Om skor

En introduktion om skor

Skor är ett sorts plagg vi bär på våra fötter. Skor kan vara gjorda av olika material, ha olika färger och kan fylla olika funktioner. Ett par skor kan också vara det som lyfter din utstyrsel och är moderiktigt. På marknaden finns det många olika sorters skor att välja bland, till olika priser och från olika tillverkare och varumärken.

Vad är en sko?

Ett annat ord för skor är fotbeklädnad vilket beskriver ganska bra vad är en sko är för något. Skor tillverkas i tjockare material och sitter på dina fötter. Till skillnad från andra plagg så är skor oftast tillverkade i tjockare material eftersom de ska skydda fötterna från slitage och ska vara sköna att gå i oavsett vilken terräng vi går i.

En typisk modern sko är oftast tillverkad av textil och skons sula är tillverkad av ett sorts gummi. För att skon ska stängas behöver man stänga den med hjälp av en snörning eller kardborre. Förutom att skor kan vara tillverkade i olika textilier och ha en sula av gummi och ibland helt av gummi kan de även vara tillverkade av trä.

Den äldsta modellen av skor täcker hela foten. Men idag finns det skor som bara täcker delar av foten och dess sula kan vara helt platt eller ha en klack. Klacken på skor kan också variera både i bredd och i längd. En del klackar kan vara långa och smala medan andra klackar kan vara korta och breda.

Skor kommer i par och är anpassade efter högerfoten och vänsterfoten. Förr i världen innan industrialiseringen så var skorna handgjorda. Då var skorna ännu mer anpassade efter olika sorters fötter. Men idag tillverkas skor i en massproduktion och om du behöver hjälp med att anpassa din sko eller laga den kan du gå till en skomakare eller en fotspecialist som kan hjälpa dig att ta fram särskilda inlägg till dina skor om du behöver det.

Attt skorna ska vara olika beroende på vilken fot den ska sitta på är en relativt ny företeelse. Det dröjde faktiskt fram till i början på 1800-talet som de första höger och vänsterskorna började tillverkas.

Skons beståndsdelar

En sko har flera olika beståndsdelar. Först har den en sula som oftast består av gummi och ska hjälpa till att stödja foten och dämpa hårt underlag. Sedan finns en innersula, skons ovandel som oftast består av tyg. I hälen finns bakkappan och på skons ovandel finns det en plös. Plösen är den du drar i när du ska göra plats åt din fot när du ska sätta ner den i skon. Plösen är den delen av skon som separerar skosnörena från foten. Skosnören brukar vara tillverkade av textil eller läder.

Du kanske också gillar...