Om skor

Fotvänliga skor för alla fötter!

Fötterna får arbeta hårt varje dag genom att bära upp en hel kropp. Det är mer viktigt än man tror att ha skor som avlastar och stödjer lederna i foten, samt är bekväma att använda. Det finns många bra märken av skor som är riktigt fotvänliga och dessutom snygga! Har man mycket fotproblem, kan man även skaffa sig ortopediska skor. Fotvänliga skor kan kosta en del, men väl värt att investera i.

Skomärken som tänker på fötterna

För att få tag på ett par riktigt sköna skor, kan man söka i butikerna efter specifika skomärken som är riktigt fotvänliga. Ett märke som är mycket känt för sina bekväma skor är Ecco. Märket Ecco grundades år 1963 av dansken Karl Toosbuy. Idag finns över 3000 butiker av Ecco och det tillverkas cirka 12 000 nya skor varje år. Ecco kostar lite mer och man kan räkna med runt tusenlappen för ett par promenadskor. Alla Eccos skor är hållbara, stabila och har ofta inbyggda och upphöjda fotbäddar för bästa fotstödet. Eccos skor har även sulor som inte är stumma och är lagom sviktande för att avlasta rygg och leder. Ett annat bra märke är Scholl som grundades redan år 1906 av en Dr. William School i USA. Många fotvänliga skor är även riktigt snygga och till ett par fina skor, kan det passa bra med snygga toppar att matcha med! Några andra bra fotriktiga märken som är bra att känna till är Saucony, FitKicks, CC Resorts eller till exempel Rieker.

Ortopediska skor

Ibland kan man ha något medicinsk problem med foten eller fötterna och då kan man vara i behov av ortopediska skor. Förr var ortopediska skor visserligen bekväma, men inte allt för snygga och ofta hade ett klumpigt utseende. Idag finns det ett mycket stort utbud av ortopediska skor i allt från finskor och arbetsskor, till gymnastikskor, sandaler och vinterskor. Om man har mycket stora problem med fötterna som spridd artros, snedställda leder eller andra medicinska fotproblem, kan man ibland få en remiss för ortopediska skor. En ortopedtekniker gör sedan en bedömning om man har så pass stort behov, att man kan få rätt till reducerat pris genom Landstinget. Ett reducerad pris innebär 1000 kronor för ett riktigt bra par ortopediska skor som annars kan kosta upp till 4000-5000 kronor. Fötterna förtjänar det bästa skorna då de varje dag bär upp hela kroppen!

Du kanske också gillar...