Om skor

Skons historia

För att ta reda på hur skon blev till en viktig beståndsdel för modet och för människan så behöver vi dyka in i dess historia. Fortsätt gärna läsa för att veta mer om skons historia.

Skons tidiga historia

Den äldsta skon man hittills har hittat beräknas vara från omkring 8000 år före kristus. Man är tämligen övertygad om att människor har burit skor längre än så eftersom man hittat grottmålningar som visar människor som bär päls både på kroppen men också runt fötterna. Världens äldsta sko hittades år 2010 i en grotta i Armenien. Den är gjord av läder och är ungefär 5500 år gammal.

De första skorna som man använde var det vi idag kallar för sandaler. Dessa skor var oftast gjorda i läder eller av växter. I det forntida Egypten var skon en statusmarkör och visade vilken klass man tillhörde i samhället. Den vanligaste typen av sko i forntida Egypten liknar det vi idag skulle kalla för flip-flops.

Idag är det många som tänker att klackskon enbart är till för kvinnor. Faktum är att när de första klackskorna kom några hundra år före Kristus så användes de främst av män och bars av skådespelare som framförde grekiska och romerska pjäser. Det var först på 1500-talet som klackskon blev synonymt med kvinnomode.

Här i Norden vet man att germanerna bar skor av läder eller av djurhudar och hade snörningar och remmar. På 800-talet började man bära sockor gjorda av filt vilket liknar den typ av inomhusskor vi använder än idag när det börjar att bli kallt utomhus och våra golv inte är uppvärmda.

I början av medeltiden kom snabelskon som är en sorts sko som är gjord av tyg och framtill har den en lång spets som liknar en snabel. Denna spets var oftast fylld av hö. Längst ut på snabeln kunde man pynta skon med en bjällra. I slutet på 1500-talet fick skorna något kortare spetsar.

Ta av dig skorna!

I många kulturer är det vanligt att man tar av sig skorna innan man ska besöka ett tempel eller liknande. Både inom islam och i Indien tar man av sig skorna innan man tillber sin gud eller sina gudar för att visa respekt och ödmjukhet. Många tror att det är typiskt svenskt att ta av sig skorna när man är inomhus men det var i början på 1930-talet som det blev vår vana.

Du kanske också gillar...